Как да се държим по време на тренировки и състезанията на детето!

‼️‼️‼️
✅️По време на тренировки и състезания е недопустимо с арогантното си поведение родителите да уронват престижа на клуба, на треньорите и длъжностните лица от клуба, на колеги от други спортни клубове, както и на собствените си деца. 
✅️ Желателно е родителите да не се намесват в тренировъчния и още повече в състезателния процес. Често активността на родителя нараства прогресивно и това не завършва добре най-вече за тяхното дете. Тренировъчният процес е всекидневен сложен адаптационен процес със своите правила и тънкости, които са в компетенциите на всички треньори в съответните клубове! 
✅️ Друга категория родители са тези, чието дете не успява да се представи добре на дадено състезание и това се превръща в семейна трагедия - родители се карат, а в центъра на тази драма е детето и неговото представяне, което се е оказало под очакванията им. Често реакцията на състезателя по отношение на неуспеха е коренно различна от родителската амбициозна реакция. Последната причинява повече щети върху собственото им дете отколкото разочарованието от представянето на самия спортист. Това, което казвате пред детето когато то губи, влияе върху начина, по който то ще се чувства при загуби в бъдещия си живот на възрастен. Дали вечно някой друг ще е виновен или ще може да понесе собствена отговорност и да се старе да пребори себе си, да осъзнае защо всъщност се е представило така, дали не е плод на негово скрито нежелание да спортува!? 
✅️ Бъдете наясно, че децата имат както силни, така и по-слаби състезания. И при едно 2 място или дори двадесет и второ място не означава, че детето Ви се е провалило! По този начин се научава да уважава конкуренцията, мотивира се да тренира много по-качествено ВСЕКИ ДЕН, да изпълнява забележките от треньорите и да се усъвършенства. 
✅️ Изискванията от треньора или негови колеги (забележки и корекции) са за ДОБРОТО на Вашето дете. 
✅️Недейте да смятате, че именно Вашето дете трябва да е винаги окичено със златния медал. Трябва за знаете, че един от хилядите трениращи ще стане Световен шампион. Какво ще стане с останалите? Край на живота им? Разбира се, че не. 
✅️От надареността, от спортния талант зависи не успехът, а само възможността за неговото постигане. Съществува значителна разлика между притежаването на умения и способността на личността те да се използват в различни условия и при различни обстоятелства. 
✅️ Треньорьт е и мотивационен психолог, а не психолог на дете травмирано от родителски амбиции. 
✅️ Радвайте се, че Вашето дете е далеч от негативните улични фактори, получава физическа активност и не седи пред монитора, то става общително, развива лидерски и организационни качества, формира способност за постигане на цели, оформя се като дисциплиниран човек, което ще му помогне в зряла възраст. 
✅️ Ако детето показва резултати, това е добре, но ако не .... значи няма страшно! Спортът на първо място възпитава личността на детето, а самият резултат е вторичен фактор.
Колкото по-рано Вашето дете осъзнае, че трябва да се работи ежедневно за качествено самоусъвършенстване, Вашето дете ще се научи как да постига победи. Самосъзнанието, сомооценката и самоконтролът на личността са в центъра на способността за саморегулация на спортиста. В тази връзка те имат изключително важно значение за активното участие на състезателите в процеса на спортната подготовка и тяхното успешно представяне по време на състезание. 
❗️Основната задача на родителя е ДА ОБИЧА ДЕТЕТО СИ❗️ 
✅️ Няма нужда да сте проверяващ, няма нужда да тласкате детето към резултат, няма нужда да давате инструкции преди състезание - това са задачите на треньора! Просто помогнете на Вашия млад спортист, като се уверите, че се храни добре, учи си уроците и че си ляга на време ... Тогава детето ще почувства подкрепа и обич. Ще му бъде по-лесно да постига резултати, когато знае, че ще бъде подкрепяно у дома във всяка ситуация. 
СПОРТЪТ Е СЪРЕВНОВАНИЕ! Дори и на най-добрите състезатели с най-добрата формула за тренировка - победата не е гарантирана до самия край на състезанието!

7 причини да запишете децата си на танци